line
right

Småländsk generositet helt enkelt. Det är Frödinge i en liten ask.

Småländskt är ofta förknippat med sparsamhet. Inte hos oss. Inte på ett företag som byggt upp hela sin själ för att uppleva livets goda stunder. På Frödinge bjuder vi på oss själva, vi delar med oss av småländska kulturskatter som ostkaka och andra godsaker från bageriet såsom paj, tårta och kladdkaka. Gamla och nya klassiker som skapar möjligheter för dig att dela stunder och smaker med de du tycker om.

 

 

Stolta smålänningar

Vi är stolta över platsen där vi verkar. Vi älskar vårt småländska ursprung. Mycket av vår framgång bygger på att vi utvecklat Frödinge i sann småländsk entreprenörsanda: påhittigt och smart. Men det småländska står också för en närvaro och engagemang i allt vi gör. Därför lägger vi stor omsorg i vår produktion; både i tillverkningen och i världen kring oss som ger oss våra råvaror. Vår mjölk och grädde kommer från gårdar i Småland med omnejd och all sylt vi använder till våra produkter kokas på plats i fabriken. Överblivna råvaror och produkter från produktionen tas i största möjliga mån omhand och görs om till djurfoder.  

Idag är det cirka 120 duktiga personer som jobbar hos oss i fabriken i Frödinge. De flesta sköter bakningen av våra ostkakor, pajer och tårtor. Övriga jobbar i verkstad, lager, tvätteri, produktutveckling, lab, elavdelning och kontor.

 

Alla tiders Frödinge

1929 - Mjölk, ost, smör och mesost

I Småland år 1929 går ett antal mjölkbönder ihop och bildar Frödinge Mejeriförening. Tillsammans producerar de mjölk, ost, smör och under krigsåren även messmör. Som vilket landsortsmejeri som helst.

 

 

1954 - Gösta Carlsson kommer med en (smått galen) idé

När konkurrensen under 50-talet ökar inom mejeribranschen kommer den nye unge mejerichefen Gösta Carlsson med en idé för att få Frödinge mejeri att överleva: ”Vi ska sälja småländska ostkakor till hela Sverige!”.

 

 

1955 - 3 000 riksdaler satsas på Projekt Ostkaka

Efter viss övertalning lyckas unge Gösta få styrelsen att investera 3 000 kr på att ställa om produktionen till ostkakor. 1955 är tillverkningen gång, ostkakorna börjar bakas enligt ett traditionellt recept (som gäller än idag) och säljs i trakten.

 

1956 - Kajsa åker till storstan

I Småland tar försäljningen snabbt fart men resten av landet har knappt hört talas om denna småländska specialitet. Göstas hustru Kajsa packar därför väskan full med ostkakor och far till Stockholm. Snart har hon övertygat både grossister och butiksägare att ta in ostkaka i sortimentet.

 

1956-74 - Ostkaka blir allemansrätt

Efter Kajsa Carlssons resa till Stockholm är ostkaka snart i var mans hem och mun. Råvarorna är desamma men produktionslinjen utvecklas för att hinna med den stora efterfrågan på Smålands stolthet.

 

1974 - Men paj är ju också gott!

Frödinge mejeri blomstrar och börjar också så smått skissa på fler goda idéer. Nu finns ju tekniken på plats. Frödinge bestämmer sig för att börja baka dessertpajer. Blåbärspaj och äppelpaj finns snart i Sveriges kyldiskar. Vartefter frystekniken utvecklades övergick man till frysta pajer och under 20 år tillverkade Frödinge även matpajer.

 

1976 - Frysta tårtor blir världskändisar

Konditori efter konditori stänger och Frödinge förstår att det nu finns en marknad för tårtor att ätas i hemmet. Prinsesstårta och Schwarzwaldtårta är först ut. För att hålla alla råvaror så goda som möjligt ända fram till fikabordet fryses tårtorna in.

 

1991 - Frödinge värper guld!

I och med reklamkampanjen "Amerikabrevet", som skapades av reklambyrån Forsman & Bodenfors vinner vi guldägg i Sveriges största reklamtävling.

 

2000 - Ett egen hus till våra tårtor

Våra goda frysta tårtor gör nu succé, både i Sverige och i Europa. Därför bygger vi år 2000 ut vår anläggning i Frödinge med en separat byggnad för vår helt egendesignade tårtmaskin.

 

2004 - Kladdkaka, någon?

Vi smakar och provar oss fram till varje ny godsak vi lanserar. Med bra råvaror och en omsorgsfull tillagning slår vi 2004 till och med hemgjord kladdkaka på fingrarna. Förutom den klassiska kladdkakan har vi nu också smakat oss fram till en rad varianter.

 

 

2008 - Prinsessbakelser i långa rader

Tillverkningen i Frödinge har alltid varit nära förknippad med uppfinningsrikedom och en anda av småskalighet. Vi utvecklar på plats med lokala entreprenörer och trots att vi 2008 uppförde en bakelselinje med kapacitet för 5 000–6 000 bakelser per timma, är vi fortfarande på många sätt fortfarande samma lilla gårdsmejeri som när vi startade.

 

 

2012 - Ostkakan får småsyskon

Vår smått heliga ostkaka har bakats enligt samma recepet sedan 1955, men år 2012 får vi en idé. Skulle det inte bli extra gott att smaksätta ostkakan? Ja, det skulle det. Vågar vi? Ja det gör vi. Sagt och gjort, snart finns Frödinge Ostkaka även med äkta vanilj, äpple/kanel och saffran i butiksdisken!

 

2013 - Moussedröm Hallon gör entré

Vi lämnar inte våra rötter i den småländska myllan. Det hindrar oss dock inte från att testa välsmakande nymodigheter! Detta är året när Moussedröm Hallon gör entré i vårt sortiment. Så länge det smakar riktigt gott så provar vi ständigt nya drömmar!

 

2014 - Småländsk innovation inom kladdkaka och ostkaka

Detta år tar vi ostkakan till nya höjder genom att börja sälja ostkaka mellanmål; ostkaka i en smart liten förpackning med sylt till. Men det slutar inte där. Även vår klassiska kladdkaka får nytt sällskap i form av två amerikanska varianter, kladdkaka cookies & cream och kladdkaka rocky road. Småländsk innovation när den är som bäst!

 

 

2015 - Amerikanska pajfavoriter på småländsk vis

Ytterligare en spännande fusion mellan Småland och Amerika ser dagens ljus när Frödinge amerikanska pajer, Pecan Pie och Chocolate Crisp Pie, gör intåg i vårt sortiment. Dessutom firar vår älskade ostkaka 60 år! 

Välkommen till oss och ta del av vår fabriksförsäljning!

Frödinge ligger vackert inbäddat i det småländska landskapet mellan Vimmerby och Västervik. I Småland, och framförallt i Frödinge, har vi njutit av ostkaka som kalasmat sedan 1600-talet. I vår Ostkakebod kan du köpa ostkaka och andra goda produkter från Frödinge, och njuta av en fika med utsikt över vår fina fabrik och de vackra omgivningarna.

Varmt välkomna att besöka Ostkakeboden för en äkta småländsk fika!

Öppettider:
Frödinge ostkakebod är nu stängd för säsongen. Tack till er alla som besökt oss och vi hoppas att ni kommer på besök även nästa sommar. 

Adress:
Frödinge Mejeri / Orkla Foods AB
Skolgatan 2
598 95 Frödinge

Våra reklamfilmer.

Här har vi samlat de senaste reklamfilmerna från Frödinge.

Pecan Pie

Pecan Pie

Cookies & Cream

Cookies & Cream

Ostkaka Mellanmål

Ostkaka Mellanmål

Familjen Erickson

Familjen Erickson

Familjen Sällström

Familjen Sällström