line
right

Baked Alaska à la Ostkaka

 Den här ostkakan överraskar de flesta. Lyxigt god och i festligt format med maräng, glass och ostkaka i utsökt kombination.

 

Ingredienser 

1 st Frödinge ostkaka 600 g

Maräng:
6 st äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
2 dl ljust muscovadosocker
en halv kork ättiksprit

0,5 liter glass i valfri smak, gärna choklad

Knacka ur ostkakan ut formen och dela den i två delar, så att du har en botten och en topp. Lägg tillbaka botten i formen och bred över glassen i ett jämnt lager. Lägg på toppen och ställ in ostkakan i frysen i cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på maxtemperatur och grillfunktionen. Vispa marängen. Använd gärna elvisp eftersom marängen tar lite längre tid med muscovadosocker. Ju mer du vispar, desto stadigare blir marängen när du sedan bränner av den i ugnen.

När marängen är styv, tar du ut ostkakan och lägger den på ett ugnsfast fat. Bre över marängen fint och strö över de rostade mandelflarnen. Ställ in i ugnen, i cirka 5-7 minuter. Ugnar är väldigt olika i temperaturen, så var uppmärksam attt marängen inte bränns! Marängen skall få gyllenbruna kanter och bli lite frasig. Servera med bär, gärna hallon!