line
right

Gör din egen ostkaka på Kajsa Carlssons vis!

Gör din egen ostkaka på Kajsa Carlssons vis!

 

Ingredienser 

Ostkorn:
3 l mjölk
2 dl vetemjöl
4 gr koncentrerad löpe( 25 droppar), spätt med 16 gr vatten
eller
50 droppar utspädd löpe ( köp på apoteket), då behövs inte vatten

Häll vetemjölet i kastrullen och blanda i mjölken lite i taget så att det inte klumpar sig. Sätt kastrullen på plattan (högsta värme) och värm till 38 grader under omrörning. Dra av kastrullen och blanda i det utspädda löpet. Sätt klockan på 35 minuter. Rör så att löpet är ordentligt fördelat. Låt ystmjölken stå under lock resten av tiden.

Gör sedan knivtestet på koaglet. Ta en kniv och skär i koaglet och lyft så springan öppnas. Vasslen ska inte släppa från väggarna. Då är det bra.
När du ser att vasslen inte släpper, sätt klockan på 10 minuter och börja brytningen med att skära massan i kuber. Rör mycket försiktigt, gärna med den rundade delen av sleven främst.
Rör kraftigare efter hand. När ostkornen känns som kesokorn hälls vasslen av med hjälp av ett durkslag.

Äggblandning:
2 st ägg
1 dl strösocker
0,5 msk vetemjöl
1 dl (drygt) vispgrädde
1 msk (drygt) hackad sötmandel
1 tsk hackad bittermandel

Knäck äggen i en skål och vispa lätt. Vispa därefter i de torra ingredienserna. Tillsätt grädden och mandeln. Ostkornen rörs ner i äggblandningen som sedan hälls ner i en kopparform och gräddas i 200 grader i knappt 1 timme. Det går även bra med en aluminiumform (ca 1kg).

Kajsa serverar ostkakan ljummen med drottningsylt och grädde!